Ga naar de inhoud
19 februari 2025
Aanvang 20:15 uur
Tickets €9,50

Film

The Zone of Interest

The Zone of Interest toont op subtiele wijze hoe wij als individuen onze morele en ethische grenzen bepalen. Deze ‘zone‘ symboliseert het gebied waarbinnen we onrecht waarnemen en de moed hebben om hier tegen op te treden. Buiten deze zone kan onze aandacht en ons gevoel van verantwoordelijkheid echter vervagen, waardoor we indirecte of verre gruwelen kunnen negeren…

De film gebruikt deze metafoor om het dagelijks leven van een schijnbaar normaal Duits gezin te portretteren dat naast Auschwitz woont. Het comfortabele leven van het gezin staat in schril contrast met de verschrikkingen die zich letterlijk aan de andere kant van hun mooie tuin afspelen; verschrikkingen die zij kiezen te negeren of te rationaliseren.

The Zone of Interest daagt de kijker uit om te reflecteren over waar onze eigen zones van belang liggen en hoe ver onze verantwoordelijkheid strekt om onrecht te bestrijden, niet alleen dichtbij, maar ook ver weg. Dit maakt de film tot een essentiële kijkervaring, die ons niet alleen confronteert met het verleden, maar ook met onze huidige en toekomstige handelingen en overtuigingen.