Ga naar de inhoud
17 mei 2023
Aanvang 20:15 uur
Tickets €8

Film

The Duke (2020)

Deze heerlijke en waargebeurde Britse komedie gaat over een eenvoudige man uit de arbeidersklasse die een opzienbarende kunstroof pleegt. Kempton Bunton heeft een overgevoelige antenne voor onrecht en komt op voor de belangen van zijn collega’s… Zijn baas is daar niet van gediend en hij wordt op staande voet ontslagen.

Bunton vindt dat kijk- en luistergeld moet worden afgeschaft… Tijdens een controle blijkt hij inderdaad niet te hebben betaald en hij weigert de BBC ook maar een penny te geven. Zo belandt hij voor twee weken in de gevangenis.

Wanneer blijkt dat de National Gallery honderdzestigduizend pond heeft betaald voor een schilderij van de beroemde schilder Francisco Goya, besluit hij het kostbare stuk te stelen. Voor het losgeld heeft hij al een goed doel in gedachten. Hij wil het schilderij alleen teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee instemt om gratis televisie te verstrekken aan ouderen.

Dankzij Broadbent’s speelse acteerspel wordt Bunton de deugniet met een groot gevoel voor rechtschapenheid die je alles vergeeft. Zijn vrouw (Helen Mirren) moppert weliswaar veelvuldig op hem maar het is duidelijk dat zij ook nog steeds veel om hem geeft. Aan het eind neemt de film een verrassende maar waargebeurde wending.