Ga naar de inhoud
8 maart 2023
Aanvang 20:15 uur
Tickets €8

film

Belfast (2021)

Het is de zomer van 1969 en de 9-jarige Buddy speelt riddertje voor zijn huis in Belfast. Het metalen deksel van een vuilnisbak fungeert als schild. Zijn speeltuin zijn de steegjes van zijn volkswijk waar de bewoners allemaal zijn geboren en waarschijnlijk ook zullen sterven. Plotseling is er rumoer aan het einde van de straat. Buddy versteend, kan niet bevatten wat hij ziet…

Zo begint het aangrijpende verhaal over liefde, vreugde en verlies in het leven van een jongen die opgroeit te midden van de sociale onrust van het eind van de jaren zestig en die zal uitmonden in een burgeroorlog.

Buddy is de jongste van twee zonen van een protestants arbeidersgezin. Vader is twee weken per maand weg: hij pendelt voor zijn werk tussen Belfast en Engeland omdat het loon daar beter is. Moeder staat grotendeels alleen voor de opvoeding. Buddy’s liefdevolle en scherpzinnige grootouders wonen vlakbij en zijn voor hem heel belangrijk omwille van hun rijke levenservaring.

De jonge acteur Jude Hill zet met zijn rol als Buddy een fantastische acteerprestatie neer.

Belfast ontvouwt zich als een bescheiden en zachtmoedige kruising tussen coming-of-age drama en familieportret, waarin de sociaal-politieke strubbelingen als decor fungeren.

Regisseur en scenarioschrijver Kenneth Branagh kijkt met deze film met een warme blik terug op zijn kindertijd in de Noord-Ierse hoofdstad.