Ga naar de inhoud
18 september 2024
Aanvang 20:15 uur
Tickets €9,50

Film

De terugreis

Jaap (Martin van Waardenburg) is al bijna 50 jaar samen met Maartje (Leny Breederveld). Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms verwarde Maartje nog vol levenslust. Jaap is een binnenvetter die continu nieuwsbeelden kijkt van oorlogen en rampspoed. Zij is een ‘mensenmens’ die de socialen contacten onderhoudt met vrienden en familie.

Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Spanje. Met de oude auto gaan ze op pad en komen er al snel achter hoe druk het op de grote weg is geworden. Ze besluiten al kibbelend de provinciale wegen te rijden en herinneringen op te halen. Onderweg komen ze op plekjes waar ze ooit eerder waren maar waar alles is veranderd. Zo wordt het gedoe met de hotelpasjes een van de grappigste uit de film.

Door het onvoorspelbare gedrag van zijn vrouw komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zij dementerend is. Zich realiserend dat alles gaat veranderen leren ze elkaar opnieuw liefhebben. Van Waardenburg en Breederveld spelen de sterren van de hemel in deze melancholische, maar ook humoristische roadmovie.

We tonen deze film in de week van Wereld Alzheimer Dag (21 september).