Ga naar de inhoud
3 juli 2021
Aanvang 00:00 uur
Tickets €0

div kunstenaars

UN!OCKED KUNST route Ankeveen op 3 en 4 juli

De regionale kunstsector start weer op, Covid-proof, dat wel!  De Kunstroute ’s Graveland wordt dit jaar niet georganiseerd daarom heeft De Dillewijn hhet initiatief genomen om kunstenaars toch een podium te bieden. Het resultaat is een kunstroute door het schilderachtige Ankeveen onder het motto:

UN!OCKED KUNST.

Veel huiseigenaren hebben hun voortuin of raam beschikbaar gesteld. Het startpunt van de route is in theater De Dillewijn, waar u de routebeschrijving kunt verkrijgen. Fotograaf Boris Suyderhoud heeft hier een bijzondere expositie opgesteld. 

Fietsend of wandelend geniet u van een prachtig dorp, mooie natuur en fraaie kunst. De lokale horeca, Restaurant Lekr, Het Wapen van Ankeveen of Bistro de Molen kan u vast en zeker van een natje en droogje voorzien.

Dit zijn de kunstenaars die hun werk beschikbaar hebben gesteld voor de route:

Boris Suyderhoud – Documentaire fotografie

Boris Suyderhoud (1991) is een documentair fotograaf die zich focust op de omgeving en objecten waar de mens zich in plaatst. Met zijn beelden benadert hij zijn onderwerpen anoniem en vormt hij een verhaal, voor de kijker te ontdekken. Met zijn deelname aan 

UN!OCKED Kunst in Ankeveen zal hij in Theater De Dillewijn beelden tonen van zijn serie ICONS. De serie bestaat uit een aantal voorwerpen die in zijn leven een grote rol spelen,  ondersteund met documentaire beelden waarom. 

www.borissuyderhoud.nl

Anet Kazemier – Sculpturen en fotografie

Anet Kazemier is een veelzijdig beeldend kunstenaar en maakt sculpturen van o.a. kippengaas en werkt graag met klei of was om die daarna in brons te laten gieten. Een andere passie is fotografie, bijvoorbeeld macrofotografie van bloemen. Daarnaast maakt ze portretten en stillevens die veelal geïnspireerd zijn door de natuur of omgeving.

www.anetkazemier.nl

Bianca Koevoets  – Craftdesign en zadelmaker

Bianca Koevoets is een professionele ambachtelijke zadelmaker en designer, met kennis van de leerbewerking, zadelpassen, biomechanica van het paard en het productieproces. Het zadelambacht is een complex en nauwkeurig maakproces met een stappenplan aan leerbewerkingen. Deze kennis is in Nederland in vergetelheid geraakt. Om die reden is zij een onderzoek gestart naar het zadel maken in de geschiedenis in Europa om het ambacht te doorgronden. Daarbij kwam ze tot de ontdekking dat de zadel-productieketen een verouderde, vervuilende, en niet efficiënt functionerende keten is.

Het digitale denken geeft Bianca de mogelijkheid de constructie van het zadel op een heel andere werkwijze op te bouwen naar de rug van het paard.  

www.dezadelwerkplaats.nl

Brigitte van Mechelen – Keramiek

Brigitte van Mechelen heeft na haar studie aan de kunstacademie les gehad van verschillende meester-pottenbakkers. Ze leerde draaien en glazuren en zet deze ambachtelijke vaardigheden in bij het maken van schalen en kannen met een naam en een verhaal.

Haar atelier fungeert als laboratorium voor experimenten met gevonden materialen en objecten, vaak in combinatie met klei. Dit experimentele werk op basis van recycling en hergebruik mondt onder andere uit in schalen en wandwerken in XL en XS-formaat.

www.atelierapril.nl

Emma van der Meulen – Keramiek

De liefde voor keramiek van Emma van der Meulen is ontstaan tijdens les in het ruime atelier van David Firth, geen onbekende op keramiek gebied. Het begon als hobby maar veranderde in passie.  Ze koos voor het maken van gebruiksgoed. Het maken van mooi en praktisch werk is haar doel en het verzoenen van deze twee ziet zij als uitdaging. 

www.emmavandermeulen.nl

Evert Boeve † (2018) – Houtsculpturen

Ankevener Evert Boeve was fotograaf, cineast en heel handig met zijn handen. Wat zijn ogen zagen, kon hij maken. Na zijn pensionering als fotograaf benutte hij al zijn talenten, waaronder het maken van deze houtsculpturen. De tentoongestelde werken tijdens UN!OCKED Kunst, zijn helaas niet te koop.

Françoise Vaal – Fotografie

Françoise Vaal werkte vele jaren als beeldredacteur voor diverse kranten en magazines. Ze maakte een zijsprong naar een eigen coachingspraktijk. In deze periode raakte ze geïnteresseerd in toegepaste ecopsychologie: het leren van de wijsheid van de natuur voor menselijk welzijn. De roep van haar oude liefde, fotografie, werd luider en ze wist wat haar te doen stond. Ze moest de genialiteit en creativiteit van de natuur in beeld gaan brengen. Françoise is sinds 2019 fulltime kunstenaar.

www.beeldtype.nl

Gé  Steensma  – Meubelmaker

Voor haar eigen werk laat ze zich graag inspireren door het hout zelf. Denk hierbij aan de kleur, de vorm, de nerf, de bast, een knoest etc. Door juist de al vaststaande gegevens van het hout als uitgangspunt te gebruiken voor het ontwerp, ontstaan meubels die dicht bij de oorsprong van de boom blijven. Dit komt het natuurlijke materiaal ten goede.

Van de restjes hout maakt ze graag snijplanken zodat er zo weinig mogelijk hout verloren gaat.

www.gesteensma.nl

Gea Lamme. Schilderkunst en sculpturen van keramiek

Gea maakt schilderijen van olie- of acryl verf, liefst met krachtige streken en structuren. Niet te ver uitgewerkt, het oog van de kijker mag het verder doen.

Daarnaast maakt ze sculpturen van keramiek, veelal met de mens als onderwerp evenals bij de schilderijen. Hoe mooi als sculptuur en schilderij elkaar kunnen versterken.

www.ateliergeertje.nl

Hanke Wiegand – Beelden van brons

Hanke Wiegand is beeldend kunstenares. Ze maakt beelden van brons, steen en synthetische materialen. Haar stijl is intuïtief, ze schetst snel met bijvoorbeeld het materiaal “was” om hiervan beelden te maken. Haar thema’s zijn vaak geëngageerd en gaan over menselijke gevoelens, handelingen en emoties.

hanke.app

Johanna Kessler – Fotografie

Johanna Kessler gooide in 2013 het roer om en bouwde haar werk als psychotherapeut-psychoanalyticus af om een vroegere draad weer op te pakken: fotografie. Ze werkt het liefst projectmatig, ook met maatschappelijke thema’s, zoals haar boek ‘We love Books’ over boekenliefhebbers. Door de hedendaagse overvloed aan fotobeelden is ze terughoudend naar de fotografie geworden. Beeldhouwen kreeg daardoor meer plek. Door corona vond ze heel dichtbij inspiratie, in haar tuin en de omringende natuur. Fotografie en beeldhouwen kwamen niet eerder zo dicht bij elkaar. Te zien in de fotoserie ‘bevlogen’ waarvan er tijdens UN!OCKED Kunst drie te zien zijn.

Joost Zwagerman    – Beelden van staal

Of zijn omzwervingen hem nu over de continenten voeren of door het land van opleidingen en ambachten, allemaal leiden ze Joost Zwagerman (1970) naar één bestemming: de beeldende kunst. Om precies te zijn: staalkunst.

Zijn oeuvre vormt een beeldenroute die loopt van zijn eerste publieksmeubels uit restmetaal, naar zijn hedendaagse monumentale werk.

Intussen is het werk van Joost opgenomen in expo’s en aangekocht door particuliere kunstliefhebbers en prestigieuze kopers als Gemeente Gooise Meren, Wijdemeren, Talpa, Ter Gooi Ziekenhuis Blaricum.

www.beeldenvanstaal.nl

Leny Vuurmans – Keramiek

Leny Vuurmans werkt vooral met klei. Ze vindt het een heerlijk materiaal dat in haar handen groeit tot objecten met een verhaal. Abstract, fantasierijk of figuratief. Ze werkt graag samen met anderen. De ‘ steelbirds’ zijn een samenwerking met staalkunstenaar Joost Zwagerman.
Samen met een collega geeft ze workshops en cursussen en werken ze in opdracht.

www.artwindow.eu

Margreet M. de Groot – Fotografie

Margreet M. de Groot, ofwel Lady M Artistique, schildert, restaureert schilderijen en fotografeert. Voor dit laatste is ze altijd in de natuur te vinden en laat ze zich inspireren, met diepe bewondering en eerbied, voor alles wat daar leeft en groeit. Ze raakt er nooit op uitgekeken.

Naast haar landschaps-, vogel- en theaterfotografie fotografeert ze o.a. architectuur, portretten van mens en dier, urban fotografie en stillevens. Tijdens UN!OCKED Kunst exposeert ze staatsieportretten van de Cocker spaniel, een hondenras naar haar hart.

www.ladymartistique.nl

Marieke de Jong  – Sculpturen van brons

Marieke de Jong is fulltime beeldend kunstenaar. Lang geleden begon ze met schilderen van landschappen en portretten, maar is sinds 2016 meer gefocust op het maken van sculpturen. Ze maakt vooral figuratieve bronzen beelden van mens of dier, bij voorkeur een verstilde beweging. Ze werkt ook in opdracht, van kleine awards tot grote symbolische beelden bij kantoren. Sinds kort werkt ze met epoxy en het eerste resultaat daarvan, “True Colors” staat vanaf deze zomer 5 jaar op het Veerplein in Bussum.

www.kunstvanmariekedejong.nl

Martien Beenen – Schilderkunst

Martien Beenen (1933) staat voor velen bekend als een begenadigd drummer en trompettist die o.a. bij de Dutch Swing Collegeband speelde. Naast zijn muziek is schilderen een belangrijk onderdeel van zijn leven. Expressieve kleurstellingen zijn terug te vinden in bijna al zijn werk. 

Max Waitz  – Schilderkunst

Max Waitz (1938) heeft veel van de wereld gezien. Op jonge leeftijd werd hij stuurman op de grote handelsvaart en hij woonde tien jaar lang in West Afrika. Eenmaal terug in Nederland nam hij schilderles. Vanwege zijn nogal drukke baan overdag, kon Waitz pas ’s avonds naar schilderles en zo werd het schilderen tot aan zijn pensioen voor hem meestal nachtwerk. Na zijn pensioen kon hij zich met volle passie op de kunst en het schilderen storten. Tegenwoordig schildert Max in een stijl die romantisch/expressionistisch genoemd kan worden. Vooral vlotte kleurrijke expressionistische schilderijen genieten zijn voorkeur.

galeriewijdemeren.nl/Kunstenaars/max-waitz/

Neeltje van Dam – Keramiek

Het motto van Neeltje van Dam is: een kunstwerk ontstaat vanzelf. Tijdens UN!OCKED Kunst exposeert ze figuratieve beelden van mensfiguren en dieren.

Tom Baetsen – Fotografie

Voor Tom Baetsen is fotografie al sinds zijn kindertijd een passie met verschillende fasen van ontwikkeling. De laatste tijd houdt hij zich vooral bezig met geënsceneerde verhalende beelden die voor de kijker herkenbare emoties en sfeer bevatten. In die zin lijkt het enigszins op film, met als belangrijkste verschil natuurlijk dat het een momentopname betreft en dat de “plot” uit één enkel beeld moet blijken. Hij noemt dat “single frame movies”. Daarin wordt veel aan de verbeelding en interpretatie van de kijker overgelaten.

www.xlix.nl

Tuari Studio – Fotografie

Tuari is een multidisciplinaire kunst en design studio dat ernaar streeft creatieve toepassingen te bedenken voor beeld in de fysieke ruimte. De studio richt zich op fotografie, video, objecten, installaties en tentoonstelling design. 

Elementen uit de natuur spelen een grote rol in het creatieve proces.

www.tuari.nl

Yvonne de Boer   – Meubelstoffeer- en textielkunstenaar

Yvonne de Boer beweegt zich tussen kunst en kitsch, antiek en modern, tussen verstilling en barok. Het liefst noemt ze zichzelf een ‘bedenker’. Ze studeerde textiele werkvormen en werd kostuumadviseur bij de Maastrichtse toneelacademie. Daarnaast bekwaamde zich in ambachtelijk klassiek stoffeerwerk.

Sinds 2013 is ze lid van ArtesBussum als meubelstoffeer- en textielkunstenaar. Ze bekleed stoelen, banken en meubels met o.a. borduurwerken, Gobelins, worteldoeken en allerlei materialen van weleer.

www.brokaat.nl