Ga naar de inhoud
8 april 2022
Aanvang 20:15 uur
Tickets €18

Elsje en de Bluesmannen

Muziektheater

Elsje en de Bluesmannen: ´Memphis Minnie, haar chauffeur, een fles whisky en andere verhalen uit het blueshotel´

In deze voorstelling, een mix van muziek en tekst, eren Elsje en de Bluesmannen de vroege blues zoals die tussen 1900 en 1940 werd gespeeld.

Plaats van handeling is een hotel ergens in het zuiden van de VS. De kleindochter van de vroegere eigenaars bladert door het plakboek dat haar oma heeft bijgehouden en komt de namen tegen van bluesartiesten die vroeger in het hotel hebben geslapen. Om er een paar te noemen: W.C. Handy, Ma Rainey, Yank Rachell en Memphis Minnie. Bij ieder van hen horen verhalen die de grootmoeder aan haar kleindochter vertelde of heeft opgeschreven.

Natuurlijk wordt ook hun muziek gespeeld. Sommige van die nummers zijn echte bluesklassiekers, andere zijn veel minder bekend. In ieder geval wordt duidelijk dat de vroege blues veel variatie bevatte.

Podcasts

Elsje en de Bluesmannen zijn actrice Elsje de Wijn en zes (blues) muzikanten.

Elsje de Wijn, die de kleindochter speelt, was als actrice actief in veel verschillende toneelgroepen, waaronder Baal. Ook speelde ze in televisieseries (bijvoorbeeld ‘Citroentje met suiker’) en in films.

De Bluesmannen zijn:

Fons Duin (zang), Chretien Felser (piano), Jan Boelo Niemeijer (percussie), Michael Rubinstein (snaarinstrumenten), René Uhlenbusch (bluesharp) en Marten Wallinga (bas).

Bij de voorstelling is een reeks podcasts gemaakt. Deze gaan over de geschiedenis van de vroege blues en hoe die zich afspeelt tegen de achtergrond van de geschiedenis van Amerika. Daarnaast komen ook persoonlijke verhalen van Elsje en de Bluesmannen aan bod.

De podcastreeks is te beluisteren via Spotify en Apple.

Zie ook http://elsjebluesmannen.nl/