Ga naar de inhoud
Uitverkocht
7 december 2022
Aanvang 20:15 uur
Tickets €8

film

Druk (2020)

De Deense regisseur Thomas Vinterberg won met Druk – het Deense woord voor drinken – een terechte Oscar voor beste buitenlandse speelfilm.

Volgends de Noorse psychiater Skårderud zou de mens optimaal functioneren met een hoeveelheid alcohol in het bloed van 0,5 promille (de wettelijke bovengrens waarmee je in Nederland nog net achter het stuur mag plaatsnemen).

Vier docenten aan een middelbare school zitten er doorheen en grijpen deze theorie aan om wat leven in de brouwerij te krijgen. Ze gaan een experiment aan: gedurende de dag vullen ze het ‘tekort’ aan met in koffiebekers verstopte drank – voor een opener geest, een energiekere tred, een vrolijker wereldbeeld. Van een grauwe aanwezigheid in de klas verandert Martin in een joviale docent die zijn eindexamenleerlingen gedachten voorlegt als: hoe zou de wereldgeschiedenis eruitzien als Churchill geen liefhebber van wijn, whisky en champagne was geweest? Voor zijn collega’s is het resultaat niet minder aanstekelijk, het brengt ze aan het dansen.

De vier acteurs die excelleren in iets wat heel moeilijk schijnt te zijn: overtuigend dronken spelen op een filmset waar geen druppel werd geschonken.