Ga naar de inhoud
11 januari 2023
Aanvang 20:15 uur
Tickets €8

film

De veroordeling (2020)

Deze Nederlandse film is gebaseerd op het boek dat televisiejournalist Bas Haan over de Deventer moordzaak schreef. Hij plaatst echte journalistiek (op basis van bronnenonderzoek, hoor en wederhoor) tegenover manipulatieve aandachttrekkerij met winstoogmerk. De film laat zien hoe het eerste levens redt en het tweede levens verwoest.

Bas Haan creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die “de klusjesman” van de moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een nachtmerrie. Onthutst door deze trial-by-media door Maurice de Hond, duikt Bas opnieuw in de zaak waarbij hij besluit de complotten middels feiten te ontmaskeren. Tot zijn frustratie blijkt de publieke beeldvorming intussen echter sterker dan de werkelijkheid. Bas gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: Is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter?

De Veroordeling is geen film over de reconstructie van de moord en het is evenmin een rechtbankdrama. We zien een reconstructie van een indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek. Dankzij de knappe montage en regie heeft de film een razende vaart en er wordt uitstekend geacteerd door Fedja van Huêt (Bas Haan) en Yorick van Wageningen (klusjesman Michael de Jong).