Ga naar de inhoud
10 april 2024
Aanvang 20:15 uur
Tickets €9,50

Film

Close (2022)

De Vlaamse regisseur-scenarist Lukas Dhont maakte een puntgave film over het onuitgesproken gebied tussen zielsverwantschap, intimiteit, liefde en vriendschap tussen twee jongens.

Het beeld is tijdens de eerste tellen van Close nog zwart als de geluidsband zich vult met fluisterstemmen. Leo en Remi, beiden een jaar of 12, spelen een fantasiespel waarvan alleen zij de regels kennen: iets met voetstappen van naderende ridders die alleen zij kunnen horen. Dan beginnen ze te rennen, dwars door een bloemenveld vol roze, groen, rood en wit.

Maar de idylle is zeer tijdelijk. De eerste dag in de brugklas maakt alles anders. Jongens die genegenheid aan elkaar tonen, ook als ze die zelf nog niet hebben gedefinieerd, worden beschouwd als onacceptabel fenomeen. Op z’n best worden ze onderworpen aan een giechelig vragenvuur van mogelijk oprecht geïnteresseerde meisjes, op z’n slechtst vangen ze klappen op van zich stoer gedragende jongens.

De schoolpleindynamiek drijft ze uit elkaar. Vooral Leo wordt zich opeens bewust van hun tot dan toe onuitgesproken (want volstrekt vanzelfsprekende) intimiteit en zoekt afstand. Bij Remi slaat het verdriet, dat de verwijdering oproept, naar binnen.

Close, bekroond met de Grand Prix op het filmfestival van Cannes, is een toonbeeld van filmen op het hoogste niveau.